Berättaren Gustav Rosin

GUSTAV ROSIN SKREV inte bara dikter. Han åstadkom även mycket annat. I sin ungdom var han till exempel med och skrev revyer som framfördes i föreningshuset, nuvarande Vallencia. 
       Han skrev också berättelser med bakgrund i verkliga händelser på Våll´n. Några av dem har jag läst för länge sen, bland annat om ett mord vid Lillälgsjön som det har talats mycket om i trakten. Dessvärre tycks de inte finnas bevarade. Eller finns de? Det är jag nyfiken på.
       På senare år läste han också upp självbiografiska berättelser från Våll´n i  Sveriges Radio. En av dem återges här nedan. Den sändes i ett program som hette ”För oss äldre”. Exakt när det skedde har jag tyvärr inte noterat, men det var någon gång på 1960-talet.
       Jag har skrivit av direkt från bandet. Inget är ändrat, men titeln är min. Den är hämtad ur berättelsen.                                 

                                                                                                                                                                                                                                               ’n Hanns-Olov

 *

 


Gustav Rosin i ungdomens glada dagar, på 
den tiden då han skrev revyer på Våll'n.
Foto: Petter Jonsson (Petter-Knäpp)


Det var på oss det berodde

En flottarhistoria av Gustav Rosin

 

DET VAR ÅR 1907 och jag var 12 år.  En av de sista dagarna i april kom Vallnäs-Jonke till vår by. Han var ute efter att skaffa folk till bäckflottningen i Ruskån för året. Vallnäs-Jonke var ingen vanlig vem som helst. Han var stortimmerdrivare och så var han flottarbas på vårarna. Hela de långa vintrarna låg han långt långt inne i de djupaste skogarna i en gammal och dragig timmerkoja. Han hade många hästar och mycket lejt folk och så hade han själv nio söner i bästa åldern. Och de avverkade timmer och virke i massor som sedan forslades ned till bäckar och vattendrag.
    Om vårarna var han som sagt flottarbas i bäckflottningar. Och där kan man säga att han faktiskt hade gjort sig riktigt omtyckt av alla parter.

DEN HÄR DAGEN i april minns jag honom så väl hur han stod där på vår gård, med en kantsliten slokhatt på huvudet, grå busarong med tydliga märken på vänstra axeln där dragsaxen brukade hänga, blötkängor på fötterna och tjocka lappade vadmalsbyxor, som hölls uppe med en vanlig töm runt omkring midjan.
    Han talade mustigt och kryddstarkt, med humoristiska inpass och svordomar här och där som lekande rullade mullrande bort som avlägsen åska i sommarvärmen. Hans slitna mustasch rörde sig upp och ned i hans soltorkade ansikte då han pratade. Men som sagt, han var ingen vanlig vem som helst, han var Vallnäs-Jonke.

NÄR PAPPA REDAN HADE antecknat sig och Jonke talade om att han behövde nästan hur många man som helst, då passade pappa på att fråga honom om även jag kanske kunde få komma med.
    - Jaa, svarade Jonke, vi kan ju ta in både gamla och unga. De gamla kan ju få vara med för att de varit goda flottare en gång och de unga ska väl bli. Så vi säger att han får vara med.
     Jag blev så glad som endast den kan bli som är tolv år och för första gången i sitt liv ska få vara med i en riktig bäckflottning.
    Följande dagar gick jag bara och drömde om hur en riktig flottare borde se ut, och jag hoppades att jag verkligen såg ut som på riktigt. Mustascher saknade jag, men blötkängorna, slokhatten, byxorna och tömmen kring midjan provade jag många många gånger.

EN VACKER SOLSKENSDAG i mitten av maj stod Vallnäs-Jonke åter på vår gård. Han sa nu att allihop som antecknats förra gången skulle infinna sig vid dammet till Smôlevattensjön på torsdagsmorgonen. Det här var på tisdag och vi hade omkring två mil att gå så det blev att rusta väldigt fort den här gången. Och på onsdag vid elvatiden bar det i väg.
    Första milen fram till Tjälen gick på hedland och där var vägen mycket jämn och fin. Vi var kanske ett 20-tal man som startade från vår by och alla gick vi till fots då andra fortskaffningsmedel inte var till för menige man på den tiden. Jag höll mig i närheten av pappa och de äldre, men de andra ungdomarna gick fortare och ifrån oss.
    Jag minns att Olof Petter Öfverlund, en omkring 50-årig karl, sade att i längden skulle vi nog ändå vinna på dem. Och då vi kom fram till Stuguvattentjälen hann vi också verkligen i kapp dem. De hade redan druckit kaffe och satt nu och spelade kort. Vi blev bjudna på kaffe av ”a Mina på Tjårn” och där på gården vilade vi också en god stund.
    Sedan vi vilat fortsatte vi och nu blev väglaget mycket dåligt, med kärr och myrmarker där vi fick gå på spänger och kavelbroar, strida bäckar där vi måste hoppa på stenar för att komma över. Men vid sextiden på kvällen var vi framme.

JAG MINNS SÅ VÄL den där gången då vi kom fram, hur jag hade en nästan vördnadsfull känsla inför allt detta ouppnåeligt vidunderliga som nu låg bara några meter framför mig och runt omkring. Doften av kåda, myrstackar, timmer, dammvatten och bark slog emot mig med en sådan kraft att jag kände mig nästan vimmelkantig.
    Och där på andra sidan dammen, på en liten höjd, stod den gamla flottarkojan. Det ringlade blå rök från räppen och jag kände tydligt doften av stekt amerikanskt fläsk. Jag stannade ensam kvar på dammen. De andra gick upp mot kojan. Det var vårkväll och svalt i luften och jag hörde orrspel från någon myr långt borta.
    Ovanför dammen stod vattnet högt, ända upp mot dammkanten, och gick långt innanför ledarmarna och in i skogen där gammalt barr, stickor, pinnar och gräs låg och flöt som en matta över tallstammarna ovanpå vattnet och såg ut som fast mark. Nedanför dammen i en vattengrop låg ett hundratal mycket långa, smala och avkvistade granstammar. De skulle apteras till båtshakeskaft åt flottarna.
    Jag tittade ned i vattnet ovanför dammen och såg en gädda som rörde sig sakta nere på djupet med utspärrade framfenor och i en vik vid vattenbrynet till höger låg flera grodor och gäspade. Det blåste en sval vind från sjön mot dammen och fullt av barkat virke låg där och gungade och tryckte emot. Och så långt jag kunde se uppåt sjön låg timmer och åter timmer.
    Dammen hade två slussar. Den ena pekade rakt ut i en stenig bäckfåra och den andra fortsatte i en v-formad träränna som var byggd av grova timmerstockar och som sträckte sig nedefter bäcken så långt jag kunde se.

UTANFÖR KOJAN STOD pappa och några andra karlar och de flesta hade redan varit nere vid gropen och hämtat hakskaft. Jag gick också ned till gropen så småningom och valde ut ett lämpligt skaft och sen gick jag upp till de andra vid kojan. Där var alla liggplatser upptagna för länge sen. Hela vårt sällskap beslöt därför att gå upp mot bergkanten där det fanns torrtallar och där tända nyingar och ordna nattläger ute under bar himmel.
    Jag minns inte att jag frös något den där natten, men då vi gick därifrån på morgonen knastrade isen under våra fötter och sköt upp som skärvor vid myrkanterna där vi trampade igenom, så det hade nog varit ganska kallt. Det var dock mitten av maj och snön låg ännu kvar i skuggiga nordsluttningar.
     Då vi kom fram till dammen igen var där full rörelse och liv. Vallnäs-Jonke var redan där och farten var högt uppdriven. Nu var han den verklige flottaren med färg. Han snodde sin slokhatt ideligen runt runt, ropade, gormade, skämtade, svor och kommenderade. Han talade om att om någon saknade proviant så fanns fläsk, bröd, kaffe och socker på Kärmsjömon. Och dit var det bara sex kilometer. Dessutom skulle en ärtsoppskokerska ambulera upp och ned efter bäcken och sälja ärtsoppa och kaffe. Betalning kunde man avräkna vid slutlikviden, sade han.
    Sedan ropade han upp oss alla efter en lista och vi fick ställa oss i en klunga utanför kojan. Vi var väl kanske ett 50-tal samlade och jag tyckte att allt var så spännande så jag trodde inte det var sant. Några man saknades enligt hans lista, men då var det någon som visste att de redan gått till Kärmsjömon för att proviantera.

JONKE FRÅGADE OM DET fanns några som helst önskade få arbeta tillsammans och dela gemensam matsäck eller av andra orsaker. Då bad pappa att jag skulle få arbeta i närheten av honom. Jonke lovade att han skulle göra så gott han kunde för allihop.
    Jag hade ju aldrig tänkt mig att Jonke skulle visa någon hänsyn i sådana fall och då han nu gjorde detta måste jag ju erkänna att han liksom förlorade en del av sin flottarefärg i mina ögon. Även han steg ned och blev en människa bland oss andra. Men detta mitt nya sätt att se honom varade inte så länge. Jag såg hur hans blick liksom lyftes från oss och riktades uppåt selet och sjön där timret låg och gungade tätt som ett golv. Och hans röst återfick hastigt den mullrande likheten med sommaråska i fjärran.
    - Olle Wästberg, Ernst Eliasson och båda Sjökvist-pojkarna som är goda timmerlöpare ska stanna här och hålla timret på selet och sjön i ständig rörelse mot dammen. Dammvakten och du och du och du besätter ledarmarna och er uppgift blir att passa timret genom dammluckan och i rännan. Alla de andra ska följa med mig nedöver.
     Så enkelt var det att återta sin ställning som flottarbasen Vallnäs-Jonke.

PAPPA VAR EN AV DEM som skulle passa timret genom dammluckan och jag hade kommit med i den grupp som skulle följa med nedöver. Jag började bli verkligt orolig att jag kanske skulle komma alldeles för långt bort från pappa, men jag vågade ingenting säga.
    Då vi hade gått omkring 200 meter nedöver var det en krok på rännan och där sade Jonke att Trähand-Jacke-pojken (han var son till Jacke med trähanden) och jag skulle stanna. Vi fick en vit flagga på en lång stång som vi skulle sätta upp så snart vi såg att en likadan flagga hade satts upp i nästa krök på rännan omkring hundra meter längre ned. Vi skulle alltså ingå i en sorts signalsystem mellan timmersläpparna på dammen och brötkarlarna vid timmerrännans nedre ända. Om det uppstod bröt gällde det att genast sluta släppa timmer genom dammen så att inte timmerbröten fick bli för stor och kanske bryta sönder hela rännan.
    Trähand-Jacke-pojken och jag hade alltså fått en ganska ansvarsfull uppgift. Vi fick således stanna där i kroken och de andra fortsatte nedefter bäcken.
    Jag var glad att jag ändå hade fått stanna i pappas närhet och vi började ordna för oss på vårt postställe. Dammluckan hade just dragits upp så rännan gick full med vatten. Men virket fick inte börja släppas förrän Jonke kommit tillbaka och allt folket var utposterat.
    Alltså hade vi ganska gott om tid och vi utnyttjade den på så sätt att vi byggde en liten gapkoja av näver på störar, bäddade med granris där inne och tände en präktig eld. Jag satt just och kokade te då de första stockarna kom dunsande, stångande och ridande på varandra nedför rännan.

TRÄHAND-JACKE-POJKEN var nog ett par år äldre än jag och han uppträdde som om han var minst tio år äldre och som om han hela sitt liv varit flaggvakt på just det här stället. Jag däremot kände ansvarets tyngd så starkt att jag knappt vågade titta om tevattnet kokade. Så fängslad var jag av den plats nedanför oss där enligt uppgift den andra flaggan skulle finnas.   Men timme efter timme gick och ingenting hände. Timret rusade fram efter rännan i led, grupper och plutoner. Den första natten i min första bäckflottning började närma sig och vi hade inte behövt hissa vår flagga mer än ett par gånger.
    På den tiden var arbetstiden obegränsad. Om vinden var gynnsam ville man inte slösa bort vattnet i onödan utan arbetet fick fortgå så länge som flottarna kunde hålla sig vakna. Och enär betalningen alltid utgick efter arbetad timme ville man gärna tjäna så mycket som möjligt per dygn. Följden blev att om vind och vatten så krävde var det inte alls ovanligt att man kunde få arbeta ett par dygn och ibland ännu mera i ett enda sträck.
    Denna vårkväll satt vi alltså där, Trähand-Jacke-pojken och jag, vid en stockeld efter Smôlebäcken och kände ansvarets hela tyngd vila på våra unga axlar.

VID SKYMNINGSDAGS KOM Jonke och frågade om allt gick bra. Han talade om att vi skulle fortsätta arbetet även under natten och lärde oss att om vi blev trötta så kunde vi lägga oss och sova en i sänder. Men en av oss måste alltid vara vaken om det skulle bli nödvändigt att hissa vår flagga i en hast. Vi svarade att här händer ingenting och att vi nog skulle hålla oss vakna. Och kvällen skred vidare under stockarnas sövande dunk i rännan.     
    Det blev mörkare, röken lägrade sig längs bäckdalen som ett ljusare molnband allt efter bäckens krökningar. Vi såg flottareldar glimma i sicksack mellan träden och skuggor av män som rörde sig i eldskenet och allt blev så drömskt, så stilla och så spöklikt.
    Då det hade gått några timmar på detta sätt tyckte Trähand-Jacke-pojken att det kanske ändå var klokast att vi växlade om och sov var sin gång som Jonke sagt. Det var ju inte alls otroligt att vi också kunde få arbeta nästa natt. Han föreslog att han skulle sova först då det alltid var svårast att hålla sig vaken sista delen av natten. Vid en viss tidpunkt skulle jag väcka honom och sedan skulle det vara hans tur att vaka.

HAN LADE SIG PÅ granriset och jag började min ensamma vakt. Ingenting hände och på överenskommen tid väckte jag honom. Och nu var det min tur att sova. Han var trygg och bestämd och bad mig sova för nu var det han som höll vakt. Jag somnade genast. Hur länge jag sovit vet jag inte, men jag vaknade av att Jonke stod över oss och vrålade allt vad han orkade.
    Och nu såg jag vad som hänt. På båda sidor av rännan nedanför oss arbetade folk i vårnattsskymningen med att lyfta timret tillbaka som spolats över rännkanterna och som nu låg här och där inne i skogen. I rännan mitt för vårt bevakningsställe och uppåt gick bara vatten och inte en enda stock.
    Det var på oss det berodde. Vi hade sovit båda två och inte satt upp vår flagga och där hade timret gått länge innan någon upptäckt att vi hade somnat ifrån vår uppgift. Som tur var hade rännan hållit och ingen särskild olycka hade hänt, vilket kanske också i någon mån bidrog till att vi inte fick avsked båda två efter denna min första verkliga natt i bäckflottningen.
    Efter detta misslyckande kände vi oss båda två som mycket misslyckade och färglösa flottare. Trähand-Jacke-pojkens tidigare självsäkra uppträdande hade alldeles blåst bort.

OM HUR SJÄLVA FLOTTNINGEN sedan gick är kanske inte så mycket att säga. Men omkring 14 dagar senare var det slut och vi stod utanför Rundkvists bagarstuga i Ruske och väntade på vår avlöning.
     I Ruske var det alltid stor marknad varje gång det var slutavlöning för flottarna. Under dagen hade jag ofta gått förbi en disk där det såldes vanliga läskedrycker samt Tomtens lemonadpulver i burkar. Jag hade inga pengar men jag tänkte varenda gång jag gick förbi där att bara jag fått min avlöning så…
     Och äntligen på kvällen hade pappa kvitterat ut min avlöning och vi var färdiga att fara hem. Men nu hade ingen tid att vänta på mig medan jag gick och köpte Tomtens lemonadpulver så jag måste fara utan. Vi hade en som rodde oss över sjön till Valviken.

PÅ NATTEN, DÅ det var vårnatt och ljus, gick vi över bergen hem. Jag kommer ihåg hur sömnig jag kände mig då solens första strålar stack upp ovanför bergen öster om Betarsjön, när vi gick nedför stigen från Tjälsbodarna mot hemmet. Det var tidigt på morgonen och endast ur en och annan skorsten steg röken stilla och andaktsfullt mot skyn. Det var liksom helg.
    Då vi kommit till stordiket, som går rakt genom vår by, och vi hade bara cirka tre hundra meter kvar till vår stuga, då kunde jag inte hålla mig längre. Jag gick fram till pappa och frågade om inte jag fick bära min avlöning resten av vägen. Han var förstående och mitt på bron över diket räknade han upp fyra tior och tre enkronor och lade dem i min smutsiga näve och sade att jag inte skulle tappa bort dem.
    Så fortsatte vi, och efter detta hade jag bara en enda tanke i mitt lilla huvud där jag gick med handen i byxfickan hårt sluten om mina 43 kronor.

JAG HOPPADES ATT MAMMA verkligen skulle vara vaken och uppstigen så att hon riktigt skulle kunna se hur mycket pengar jag hade förtjänat på min första bäckflottning.

Denna sida skapades av Junselevallens byalag 030416. Senast uppdaterad 031110.