Vållara tampades med eliten 

 Text: ’n Hanns-Olov


 
En skidåkare från Våll’n tävlar i Svenska Skidspelen. Kan det vara möjligt? Ja, i slutet av
1950-talet och början av 1960-talet var det möjligt. Då var Junselevallens IF under några år Ångermanlands bästa skidklubb för ungdomar.
     Jag blir påmind om det när jag hittar ett gammalt klipp ur Nord-Sverige, som var dagstidning på den tiden. En notis på sportsidan berättar att en junior från Junselevallen, Lars-Paul Kroik, och en junior från Rossön, Hans Lundgren, ska tävla i Svenska Skidspelen.

Under den här tiden fick skidåkningen hela Vållbyn att leva upp. Bland annat arrangerade Junselevallens IF en stor tävling, Junselemästerskapen, med deltagare från Ångermanland
men också Lappland och Jämtland. Jag minns åtminstone tre sådana tävlingar: första året var start- och målplatsen förlagd till området vid skolan, andra året till planen framför föreningshuset (nuvarande Vallencia), tredje året på åkern strax nedanför Anners Jons’gårn (där familjen Artur Eriksson bodde).
     Ibland inleddes tävlingarna med gudstjänst. Det hade jag nästan glömt, men så här står det i en annan artikel i Nord-Sverige (24/3 1961):


   
Då som nu var Svenska Skidspelen i Falun den största skidtävling som fanns i Sverige. Den var större än SM eftersom även åkare från andra länder var med.
     På den tiden var också skidsporten stor i Ångermanland. I början av 1960-talet tillhörde Lars-Paul Kroik och Hans Lundgren Ångermanlands bästa juniorer. De brukade tampas mot varann bland annat i distriktsmästerskapen. I DM 1961 vann Lars-Paul och Hans kom tvåa. Därför skulle båda få vara med i Svenska Skidspelen.
     Lars-Paul hade värvats till Våll’n av skolläraren Karl-Erik Andersson. Det var Andersson som gjorde Junselevallens IF till landskapets bästa ungdomsklubb. Han lockade duktiga ungdomar från olika håll, främst från andra byar i Junsele, att tävla tillsammans med vållara.
Lars-Paul kom från Borgafjäll i Dorotea. Det gjorde också Arne Jonasson, som var några år äldre. Även han brukade vinna sin klass. Båda hade skaffat sig kondition med skidåkning i renskogen. De var vana vid att åka på lappskidor i ospårad terräng. När de kom till Våll’n och fick lätta tävlingsskidor av märket Six-Je Elit under fötterna blev det fart.
     Lars-Paul vann juniorklassen i DM för Ångermanland två år i följd. Många spådde att han skulle bli en storåkare. Den entusiastiske Karl-Erik Andersson talade till och med om VM och OS.

    Svenska Skidspelen skulle vara ett steg på vägen. Notisen var införd i Nord-Sverige den 8 februari 1961.Jag minns inte hur det gick för Lars-Paul i skidspelen. Men det minns han själv. Så här berättar han i en artikel han skrev i Jônsel-Bla’ä 1998:
     ”Det gick inte bra, mina tävlingsnerver höll inte för en så stor tävling utan jag misslyckades ordentligt. Dessutom var jag inte van att vara ute bland så mycket folk på den här tiden och kände mig ganska osäker och bortkommen”.
     1961 var också det år som markerade slutet på storhetstiden för Junselevallens IF. Karl-Erik Andersson återvände till sin födelsebygd i Värmland det året och då upphörde också skidverksamheten. Samma år drog sig fotbollslaget ur seriesystemet.

Lars-Paul Kroik hann med 18 tävlingar. Av dem vann han 14. Det blev också två andraplatser. Övriga två tävlingar kallar han själv ”misslyckade”. En av dem var alltså
Svenska Skidspelen.
     Lars-Paul var inte ensam om tävla på svensk elitnivå under åren i Junselevallens IF. Skidåkare från Våll’n tog också ett guld och ett silver i Skol-SM. Det har jag berättat om i första delen av Mitt Våll’n.
    
Efter åren som skidåkare flyttade Lars-Paul Kroik så småningom söderut och hamnade i Borensberg, nära Motala, där han har arbetat som brandmästare. Han är också aktiv inom politiken, både i Motala kommun och i Sametinget, samernas egen riksdag. Inför valet till Sametinget våren 2009 har han varit med och startat ett nytt parti, Albmut (Folket).

 

Leif Lundkvist, Åsa Myrholm, Lars-Paul Kroik och Arne Jonasson var några av de ungdomar som utmärkte sig i skidspåren i Junselevallens IF:s färger.
Lär mer om vinteridrotter i Vallen här.

 

Denna sida skapades av Junselevallens byalag 090207. Senast uppdaterad 170823.